10-те грешки, които (почти) всеки допуска в интериорния дизайн
10.01.2019г.
Как интериорният дизайн помага на бизнеса
04.01.2020г.

Цялостно или поетапно да действаме, когато обзавеждаме дома си?!

Закупили сме току що нов дом или просто искаме да внесем нова енергия в наличния вече такъв. 

Да приемем, че усилията са ни стигнали в ипотечна маневра до получаване на ключа и пред нас застава един нов – доста неясен момент. Става дума за пълнежа на новия дом. Но преди мебелите имаме един куп довършителни дейности.

Довършителни дейности. 

Това е процесът, в който почти винаги се налага да измажем наново стените заедно с фина шпакловка. Малко са строителите, които ни спестяват този момент. Но преди това имаме друг процес – електроинсталацията. Не защото нещо не е наред с нея, ами просто контактите и ключовете не са на места – удобни за нас. Изграждането на целия проект стъпва на архитектура, която е доста базова и покрива основните параметри на нужните ни дейности. Именно за това, когато пристъпим към по-детайлен анализ на новите нужди, стигаме до прозрението, че наистина оборудването е доста базово.

Какво предусещаме?

Ами че има много процеси, за които дори не сме подизирали, че съществуват и че е желателно да се случат преди да заживеем в помещението.

Разбира се, ще стигнем и до мебелите, но това е може би най-леката и приятна част, за която всеки знае. Ще наблегнем повече в този материал на неизвестните компоненти и това, което трябва да предвидим.

Как да процедираме? Дали да подходим поетапно, като първо направим една стая, после друга, така и баня, кухня и всичко останало. Или да подходим ударно. С други думи – всички да направим наведнъж. Този екзестенционален въпрос е свързан най-вече с финансовата нагласа и възможност. Но тук идва и голямата илюзия и грешка, която се допуска най-често.

Вариантът за поетапното обзавеждане е предпочитан от много, дори може би от повечето хора. Причината е, че обикновено човек не може да погледне достатъчно далече във времето за да предвиди всички разходи. Тук по-вероятен е фактът, че човек се бои да не се надцени в едно цялостно обзавеждане. Този риск го има не само в интериорното обзавеждане, но и във всеки бизнес да кажем.

Тук ще споделя, че рискът нещата да се объркат тук е по-голям отколкото риска, който човек си въобразява, че го дебне след това.

Каква е причината да заявя това ли?

Когато действаме поетапно, властва схващането, че рискът така е минимален, но възможността да изкривим идеята с времето е огромен. Да не говорим за стилистиката! Там е почти сиурно, че ще си променим мнението поне 3 пъти.

За това, аз препоръчвам цялостния подход или ако не него, то поне по-едри стъпки в ремонтните дейности и обзавеждането.

Аргументите в защита на този подход са много:

  1. Един от най-сериозните доводи са отстъпките в цените. Да, когато поръчаме от дадена позиция наведнъж много вероятно е да получим сериозна отстъпка.
  2. Ремонтните дейности носят същия потенциал – да се случат не само бързо и цялостно, но и да се реализират с ценова отстъпка. При тях обаче друго е по-същественото. Реализацията на сухит еи мокрите процеси, когато са цялостно планирани дава възможността да стигнем до желаното качество, без да сменяме различни майстори за тях във времето.
  3. Моментът с инсталациите се подценява най-много. Тук без специалист нещата са немислими. Иска се тестване на отоплението и ВИК инсталацията. А също така имаме отопление и охлаждане, което не всеки път се решава само с климатици.
  4. Обзавеждането, особено корпосното пък, изисква непременно предварителен анализ на предхождащите процеси.

Така виждаме вече една цялостна картина, при която всичко е свързано и взаимно зависимо. Още един довод да действаме цялостно в подготовката на новия ни дом, офис, заведение или производство.

Да но това изисква голям бюджет и то да е наличен на момента!“ – ще кажете Вие.

Не е задължително да е наличен в момента. Достатъчно е поне за старт да сме се подготвили. За финалното плащане ще трябва да мислите, след като поръчките са задействани. Авансирането на повечето позиции е задължително – факт!

Но това ни дава възможността да дишаме преди да стигнем до края. В повечето случаи имаме поне два месеца да решим финалните плащания. Така че, ето пак стигаме до пропорция – разделена във времето и поетапно реализиране на интериорното решение.

Изключително важно е да сме наясно още в началото само козметичен ремонт ли искаме или цялостно обзавеждане.

При първото буквално търсим най-евтините решения, понеже рамките са вече зададени. Става дума за освежаване.

При цялостния интериор става дума за обзавеждане с дълготрайна перспектива и удобства, които да ползваме ежедневно. Компромисите значат за нас компромиси с комфорта ни.

Красивият дизайн не е задължително да е скъп!“ – това схващане е заложено в нашата философия, с която реализираме проектите си. Считам за по-важен балансът и рационализма, а останалото е въпрос на възможност.

И обратно на въпроса – поетапно или цялостно обзавеждане. Отговорът ни е по-скоро цялостното обзавеждане.

То е по-синхронно, по-цялостно за реализация, дори по-бюджетно!

Последното е факт само при наличие на тази нагласа. Нагласата да мислим рационално във времето! Единствено то е ограничението ни.

 – лична консултация –

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Позвънете ни