10-те грешки, които (почти) всеки допуска в интериорния дизайн

Този въпрос е актуален за всеки един от нас! Да сменим нещо в дома си или да извършим освежаващ ремонт, са все процеси, които се случват задължително и периодично. Правили ли сте голяма грешка с декорацията в дома? Има наистина много грешки, които ни грозят и в този материал ще засегна такива, с цел да се предпазим. Представете си, че сте на пазар и както си разглеждате нещо ви грабва. Така ви допада, че си казвате – О, това ще пасне перфектно в хола до телевизора! Импулсивно ви грабва импулса и вярата, че ще купите идеалния аксесоар – истинско съкровище. Занасяте го в дома си, поставяте го и си казвате – какво си мислих в магазина, къде сгреших? Повечете хора не разбират едно просто правило. А именно, че интериорният дизайнер има много опитно и професионално око по темата декориране. Когато купуваме нещо, ние сме повлияни от нашата лична симпатия, но то не значи, че ще подхожда в дома ни. Интеирорният дизайнер разбира как цветовете, осветлението, размера на помещението и позиционирането афектира на избора на артикул. За това цялостния поглед над ситуацията е важен. Има наистина много грешки, които крият риска да бъдат допуснати, но ето 10 от тях:

 1) Мащаб

Усещането за мащаб може да се опише много просто: когато влезете в дадено помещение, то не трябва да е хомогенно във височина. За целта е добре да имаме различни във височина мебели, елементи от тавана и декорация, които да създават това разнообразие. Да се сгреши с мащаба е най-често срещаната грешка. Някои хора поставят прекалено малки артикули в стаята и я обтрупват, така че не може окото да „кацне“ на празно място. Тайната тук е да се позиционират миксирани в различен мащаб предмети, както във височина, така и размер. Има едно ярко нещо, заради което най-вече е желателно да наемете интериорен дизайнер. И това е именно подредбата в мащаба. Мащабът е най-трудното в интериорния дизайн!

2) Съобразяване с бюджет

Не казвам, че не трябва да купувате веднага вещ, в която сте се влюбили на момента, а просто да имате в предвид, че може да не се получи веднага това, което сте намислили. Преди да се отправите към мебелен шоурум е добре да имате бюджет. Първо стаите трябва да бъдат измерени. Позиционирането на мебелите трябва да е правилно съобразено. След това може да цитирате какво търсите в съответния магазин. Това важи за всички артикули. Ако например в магазин за плочки споменете, че търсите нещо подходящо за рустикален стил, това би ги ориентирало към какъв модел гранитогрес да ви насочат. Първо планирай и после пазарувай!

3) Искайте второ мнение

Дори най-добрите дизайнери правят грешки. Понякога е нужно да се позовем на второ мнение и поглед над проекта ни. Попитайте приятел за мнение относно избора ви на цветове, текстил или подредба на мебелите. Разбира се, най-добрият вариант е да наемете професионалист, който ще ви спести колосално много време в търсене и лутане. Ако до тук не сте намерили желания резултат, то потърсете и трето мнение. Но все пак жилището е ваше и отговоря преди всичко на вашите нужди и ценности.

4) Подредбата на артикули

Всички ние ги имаме! Някак си нещата започват с една малка керамична птичка и сега имаме цяла колекция от птици в различен цвят и размер. Кой е най-добрият начин да представим подобна колекция? Е, нека засегнем първо неправилния начин на подредба, като разпръснем части от колекцията в целия дом. Няма значение какъв е артикулът, най-добрият начин е да го позиционираме в аранжировка или група. Има дадени правила, които да ползвате в подредбата на предметите в дома си. И така, подберете това, което обичате, и го позиционирайте гордо и с любов.

5) Изкуството в дома

Вие можете да превърнете всяка стена в изкуство. Всеки трябва да покаже форма на изкуство в дома си. Независимо дали е маслена картина или скица от детсвото ви. Оформянето и подредбата на картини може да придаде на дома цялостен дух и атмосфера. Също така това може да промени, допринесе или тотално да трансформира усещането в пространството. Забавлявайте се докато декорирате дома си. Различен размер, играйте си с размера, цвета и текстурите. Не забравяйте да внимавате за първото правило в избягването на грешките, а именно да внимавате за мащаба.

6) Купувайте текстила първо

Често допускана грешка е да се купува първо латекса. Изчакайте с четката за момент! Първо трябва да изберете главния цвят в текстила, като пердета, тапицерии и килими. Защо е така? Защото е далече по-лесно да намерим текстил, който ни допада и след него латекса и всичко останало. И е по-трудно разбира се, да намерим текстил, който да съответства на всичко което сме направили, а него оставили за последно. И така, след като сме избрали килим, възглавници и пердета, можем да изберем латекс. Това е по-лесният метод, когато аранжираме сами. Когато го правим с професионалист може да се обърне реда, но само защото той разполага с огромна база от информация кое къде може да се намери или изготви по поръчка.

7) Добавете характер

Да, наистина е забавно и приятно на шопинг, но е желателно да не купуваме всичко на веднъж и от едно място. Може да отнеме години, докато обзаведете напълно дома си. Особено ако действате на парче, декорирането може да стане и еклектично и тотално да изубите основната линия. Характер може да се добави и от един стол, който вие случайно сте открили на разпродажба. Предприемете екскурзионно пазаруване през уйкенда, разгледайте се за неща, които ви допадат и така внесете характер в дома си. Да се изгради характер е начинение, което изисква време!

8) Убежна точка – акцент

Всяка стая има нужда от убежна точка или т.н. акцент. Това е място, в което погледа си почива и около което гравитира. Това е и място с определена функция. По-големите помещения могат да имат повече убежни точки. За това – опасно е да се допусне именно грешката и да не се обособи убежна точка или акцентна такава в едно помещение. Някои стаи са по-семпли. Във всекидневната убежната точка е мястото с телевизора. При другите стаи е малко по-трудно. Не си играйте просто да преподреждате обзавеждането в стаята – първо намерете тази убежна точка или акцент в стаята и тогава позиционирайте обзавеждането около това място. Например това може да е камина, място за отдих, голяма картина, или дори масичка за кафе.

9) Не съхранявайте „семейни“ вещи, които не харесвате

Всички ние правим тази грешка! Съхраняваме вещи, на които предаваме изкуствена стойност, която само ние ценим толкова високо. А ефектът им е точно обратен върху дома ни. Не само че не се вписват в концепцията, но и задържат стари емоции, които само ни дърпат настрани от свежа промяна. Всички имаме тези задължаващи предмети. Подаръци, които съхраняваме само, защото са ни подарени, а ние реално се срамуваме и се чудим как да ги скрием.
eclectic room
Животът е прекалено кратък за да съхраняваме в дома си предмети, които не харесваме.

10) Покажете характер

Вашият дом трябва да говори за това кой сте вие. Трябва да е колекция с вашите спомени от пътувания и мероприятия. Няма нищо лошо да пуснете смело изкуството в дома ви. Това може да са както ваши снимки, тапети или множество картини с различн размер. По-добре с повече артикули в дома, отколкото с по-малко! Защо ли? Защото само загатването им не е достатъчно за предаването на характер. То по-скоро ще има обратният ефект – ще покаже несигурно боравене с тях и нерешително за изразяване. За това, още веднъж, действайте смело с декорирането на вашия личен уозис. Вкарайте всичко, което обичате. Това е вашият дом! Както вече забелязахте, много грешки дебнат да се вмъкнат в дома ни. За щастие има много тактики лесно да се избегнат тези грешки. Ако сте фрустрирани от вземането на решение и грешките, които дебнат, винаги може да потърсите консултацията на професионалист.
[metaslider id="317"]