fbpx

Цялостно или поетапно да действаме, когато обзавеждаме дома си?!

Закупили сме току що нов дом или просто искаме да внесем нова енергия в наличния вече такъв. 

Да приемем, че усилията са ни стигнали в ипотечна маневра до получаване на ключа и пред нас застава един нов – доста неясен момент. Става дума за пълнежа на новия дом. Но преди мебелите имаме един куп довършителни дейности.

Довършителни дейности. 

Това е процесът, в който почти винаги се налага да измажем наново стените заедно с фина шпакловка. Малко са строителите, които ни спестяват този момент. Но преди това имаме друг процес – електроинсталацията. Не защото нещо не е наред с нея, ами просто контактите и ключовете не са на места – удобни за нас. Изграждането на целия проект стъпва на архитектура, която е доста базова и покрива основните параметри на нужните ни дейности. Именно за това, когато пристъпим към по-детайлен анализ на новите нужди, стигаме до прозрението, че наистина оборудването е доста базово.

Какво предусещаме?

Ами че има много процеси, за които дори не сме подизирали, че съществуват и че е желателно да се случат преди да заживеем в помещението.

Разбира се, ще стигнем и до мебелите, но това е може би най-леката и приятна част, за която всеки знае. Ще наблегнем повече в този материал на неизвестните компоненти и това, което трябва да предвидим.

Как да процедираме? Дали да подходим поетапно, като първо направим една стая, после друга, така и баня, кухня и всичко останало. Или да подходим ударно. С други думи – всички да направим наведнъж. Този екзестенционален въпрос е свързан най-вече с финансовата нагласа и възможност. Но тук идва и голямата илюзия и грешка, която се допуска най-често.

Вариантът за поетапното обзавеждане е предпочитан от много, дори може би от повечето хора. Причината е, че обикновено човек не може да погледне достатъчно далече във времето за да предвиди всички разходи. Тук по-вероятен е фактът, че човек се бои да не се надцени в едно цялостно обзавеждане. Този риск го има не само в интериорното обзавеждане, но и във всеки бизнес да кажем.

Тук ще споделя, че рискът нещата да се объркат тук е по-голям отколкото риска, който човек си въобразява, че го дебне след това.

Каква е причината да заявя това ли?

Когато действаме поетапно, властва схващането, че рискът така е минимален, но възможността да изкривим идеята с времето е огромен. Да не говорим за стилистиката! Там е почти сиурно, че ще си променим мнението поне 3 пъти.

За това, аз препоръчвам цялостния подход или ако не него, то поне по-едри стъпки в ремонтните дейности и обзавеждането.

Аргументите в защита на този подход са много:

  1. Един от най-сериозните доводи са отстъпките в цените. Да, когато поръчаме от дадена позиция наведнъж много вероятно е да получим сериозна отстъпка.
  2. Ремонтните дейности носят същия потенциал – да се случат не само бързо и цялостно, но и да се реализират с ценова отстъпка. При тях обаче друго е по-същественото. Реализацията на сухит еи мокрите процеси, когато са цялостно планирани дава възможността да стигнем до желаното качество, без да сменяме различни майстори за тях във времето.
  3. Моментът с инсталациите се подценява най-много. Тук без специалист нещата са немислими. Иска се тестване на отоплението и ВИК инсталацията. А също така имаме отопление и охлаждане, което не всеки път се решава само с климатици.
  4. Обзавеждането, особено корпосното пък, изисква непременно предварителен анализ на предхождащите процеси.

Така виждаме вече една цялостна картина, при която всичко е свързано и взаимно зависимо. Още един довод да действаме цялостно в подготовката на новия ни дом, офис, заведение или производство.

Да но това изисква голям бюджет и то да е наличен на момента!“ – ще кажете Вие.

Не е задължително да е наличен в момента. Достатъчно е поне за старт да сме се подготвили. За финалното плащане ще трябва да мислите, след като поръчките са задействани. Авансирането на повечето позиции е задължително – факт!

Но това ни дава възможността да дишаме преди да стигнем до края. В повечето случаи имаме поне два месеца да решим финалните плащания. Така че, ето пак стигаме до пропорция – разделена във времето и поетапно реализиране на интериорното решение.

Изключително важно е да сме наясно още в началото само козметичен ремонт ли искаме или цялостно обзавеждане.

При първото буквално търсим най-евтините решения, понеже рамките са вече зададени. Става дума за освежаване.

При цялостния интериор става дума за обзавеждане с дълготрайна перспектива и удобства, които да ползваме ежедневно. Компромисите значат за нас компромиси с комфорта ни.

Красивият дизайн не е задължително да е скъп!“ – това схващане е заложено в нашата философия, с която реализираме проектите си. Считам за по-важен балансът и рационализма, а останалото е въпрос на възможност.

И обратно на въпроса – поетапно или цялостно обзавеждане. Отговорът ни е по-скоро цялостното обзавеждане.

То е по-синхронно, по-цялостно за реализация, дори по-бюджетно!

Последното е факт само при наличие на тази нагласа. Нагласата да мислим рационално във времето! Единствено то е ограничението ни.

[metaslider id="317"]