Как да избeгнем грешките в интериорния дизайн

Грешките в интериорния проект, които могат да ни сполетят са много, но никога не са забележими в началото!

Тук ще посветя как да ги индентифицираме и ще разгледаме няколко техники за тяхното предотвратяване.

Да, точно така, няма да говорим за това, как да оправим последиците от вече допуснати такива. Ще разгледаме начините за това, как да ги предотвратим още в зародиш.

По-добре реалисти, отколкото ентусиазирани в началото и разочаровани в края!

Ето и техниките:

  1. Потърсете консултация! Най-подценявания момент в проекта, а именно неговия анализ, калкулации и предвидими и непридвидими разходи. С тази процедура Вие се допитвате до човек с опит, който много бързо и лесно може да прецени „невидимите за Вас фактори“. А те са електро и ВИК инсталации и как всичко да се синхринизира, както технически, така и процедурно – по време на изпълнението.
  2. Вземете размери на място поне 2 пъти! Най-голямата грешка е да се направи дизайн по чертеж или така наречената подложка. Причината е проста- по време на изпълнението много неща се променят и започват да се разминават с първоначалните чертежи.
  3. Преценете кой „ефект“ си струва да бъде реализиран! Тук ще спомена всички атрактивни детайли и елементи с декоративна функция, които могат да се окажат абсолютно излишни. И това поради тяхната финансова стойност. Ако ефектът не е целесъобразен, той трудно ще издържи аргумента си за разход.
  4. Бъдете наясно с бюджета си. Не се заблуждавайте с идеята, че е по-важно да се почне пък после ще го мислите. Това е много опасно схващане, което ще подвете хората, които ще изпълняват проекта ви. Ако силите ви свършат при авансирането, то значи ще подведете всички, които сте ангажирали.
  5. 10% Това златно правило на десетте процента непредвидими разходи винаги се залага от всички в бранша. Но мен ако питате предвиждайте по-голям процент – поне 15%. Боята може да не стигне, някой друг контакт или нещо да се повреди.
  6. Бъдете наясно със сроковете: Ако представим един проект с от 20 до 30 процеса то следва, разбира се, че те трябва да се синхринизират помежду си някак си. С това най-добре ще се справи експертът разбира се.  И все пак трябва да сме наясно, че имаме мокри и сухи процеси, като всеки има неговата фаза на „зреене“.
  7. Правете междинно заснемане на отделните дейности, докато проектът се изпълнява. Това много лесно може да се случи дори с вашия телефон и да си запазвате колекцията по изпълнението, така че да може да се връщате хронологически до първоначалните стъпки, ако това се наложи.
  8. Свържете съвместно отнасящи се изпълнители да комуникират помежду си! Пример за това е електро-инженера и изпълнителя на вашата кухня. Те в един момент трябва да се съгласуват, за да срещнат изводите на уредите с правилните места на контактите.
  9. Завеждайте и изисквайте писмени споразумения за предстоящите дейности! Разбира се много майстори не работят с договори. В такъв случай Вие ще го съставите. Най-лесно може да се ориентирате, какво да е съдържанието, е като просто цитирате в писмен вид, това което сте се договаряли словестно. Цитирайте сроковете, сумите и други детайли, по които сте говори. Направете две копия и изисквайте подпис. Дори да не се наложи, това ще е „пазителя“ на вашите отношения.
  10. Представете си проекта в перспектива! Задачата тук е също да сме наясно как ще изглежда стилово проекта нии дали е все още устойчиво това, което се е изградило. Има много временни решения или не толкова качествени като материал, които много скоро показват прикритите си “свойства“.

Надявам се с тези 10 съвета да съм Ви бил полезен. Ако искате и Вие да се предпазите от грешки, може да се свържете с нас за консултация.

 

[metaslider id="317"]