Интервю с арх. Калин Благов

Колко дълго си работил като дизайнер и защо се занимаваш с това?

Този въпрос ме връща много много назад във времето още преди да проходя. Като малък израснах сред кройки и скици на модели за дрехи. В дома, в който израснах, имаше и шивашко ателие. Страстта към строителното изкуство дойде по-късно, след като вече бях открил дарбата си да рисувам. Моят вътрешен копнеж да се изразявам чрез езика на естетиката ме откара в Германия през далечната 2000 година.  Започнах следването си в Нюрнберг, след това Мюнхен и веднага се разпали жарта за изява. Още втори курс аз започнах да продавам услугите си на строителни предприемачи и така се озовах в екипа на „Шабловски и Байнечек“ в Мюнхен. Швейцарска точност и  немска педагогика ме превърнаха в самоотвержен фен на формообразуването и строителната философия.

Но това беше само началото. Със седмици се затварях и изучавах всички графични програми на пазара. Тогава още Facebook не съществуваше. Към кариерата ми започнаха да се добавят нови студиа и проекти. Работех по еднофамилни къщи, клиники, административни сгради, редица конкурси и така до 2006, когато реших да се върна у нас. Тогава цареше така наречения “бум в строителството“ и аз бях в шок от работата на килограм. Масово строителство без подход и устойчивост. Като контра-действие от моя страна, аз предпочитах да надграждам знанията си в посока качество и организация с редица обучения и съвместна работа в Австрия, Турция и Холандия.  Дойде кризата и с нея махмурлукът от последните събития на строителната сцена. Бях поканен в Лондон и се присъединих в екипа на Vyonyx – студио от последно поколение. В атмосферата на наистина забележителни таланти аз продължих да надграждам и шлифовам уменията си. Научих се на изкуството да визуализирам. Така към проектирането и проектното ръководене прибавих и свойството да представям идеите си на наистина високо ниво.

Отново прецених да се върна през 2013 и от тогава съм в София. Основах Крафтекстудио и започнах да работя с редица местни и чужди клиенти. С моят екип оформяхме редица маркетингови стратегии към актуални проекти, както жилищни, така и логистични, урбанистични и интериор разбира се. Броят на проектите растеше – с над 200 на година.

2016 година започнах и консултантската си кариера в теми нужни и полезни за местната дизайнерска гилдия. Така днес имам лична академия за дизайн и бизнес обучения с над 5000 последователи.

Успоредно с това стартирахме и най-новата услуга към дизайнерския ни арсенал, а именно цялостно интериорно изпълнение. Близо две години ми отне да създам перфектния екип за изпълнението на нашите проекти. Така, още с обявяването на услугата, ние стартирахме ударно и доста успешно.

Идеята за цялостната реализация дойде от всички, които ми споделяха нуждите си да намират от едно място всичко, което биха искали да видят в проекта си.

Кои са твоите клиенти?

Аз работя с хора като теб. Хора, които са закупили имот, собственици на рестоанти, хотел или строителни предприемачи. Това което обобщава нашите клиенти е тяхната ангажираност и доверие в цялостната ни услуга. Те възлагат всички процеси на нас, като провеждаме периодични срещи за корекция на отделни позиции и така до края на проекта. Те избират дамаски, цветове, фурнири, осветление. С една дума – всичко, което касае интериорния проект, се случва при нас. Така скъсяваме многократно комуникацията и увеличаваме скоростта на изпълнението.

Какво ще бъде, ако досега не си работил с клиенти като мен?

За мен винаги е било на фокус намерението на клиента да обитава адекватна и комфортна среда.

С езика на строителните средства и правилната комуникация целта винаги се постига. Опитът ми и технологиите, които ползвам дават основание решително да реализираме проектите си. Винаги се ръководим от принципите, с които искаме да оставяме качество след себе си. Ето основните неща, които клиентите постигат в съместната ни работа:

  1. Прозрачност във всеки аспект. От цени и срокове, до отделни процеси и дати на доставки.
  2. Пълно делегиране на целия процес по реализицията. За нас е достатъчно да имаме зелена светлина от клиента и в края той получава обратно ключовете за достъп, като ние целим ефекта на въхищение. И да си призная това е най-приятната част.
  3. Скорост. Това в днешно време се превърна в проблем. Поради интензивното строителство добрите изпълнители се превърнаха в прелетни птици, които добре подбират обектите си. При нас този момент е решен. Работим само с изпитани професионалисти, с които държим сериозно портфолио с референтни обекти.

Какво те отличава от останалите?

Първият критерий, по който се отличавам е отговорността ми. За разлика от повечето дизайнери аз целя удовлетворението на клиента, с който в повечето случаи дори оставаме приятели. За мен това е водещ принцип. Също така цялостната услуга ни отличава. Ние целим да отнемем от плещите товара на клиента и да движим нещата в познати води. Така можем да дадем гарант над всичко, което се случва. Всичко по веригата е изпитано вече от нас и то се ръководи от същите принципи – скорост и комуникация, точност и яснота. В бранша ни повечето дизайнери се ограничават в услугата да „нарисуват проекта“. След това поема клиента сам по трънливия път на реализацията. И това е разбираемо. Не е лесно да се носи отговорност за един, камо ли за повече проекти. Ние се справяме с по 8 едновременно.

Какво се очаква от мен?

От теб се очаква да имаш увреност и да ни се довериш. Ако желаеш и харесваш ефекта на приятната изненада, то с нас със сигурност ще я постигнеш. Най-добрите резултати се получават, когато клиентът ни се довери нашълно. Тогава и ние достигаме до върховите си способности и резултатът е налице. Красивият проект е плод на съвместен труд.

Какво точно представлява цялостната услуга, която предлагате?

Буквално тя се изразява с поемането в началото на ключовете и предаването им обратно в края. За всичко в процеса отговаряме ние.

За кого не са твоите услуги?

Моите услуги не са за хора, които нямат разбиране към естетиката. Хора, които искат да те надхитрят и изстискат и не оценят професионален подход, не са желани за работа с нас. Също така бих препоръчал на хора, които търсят винаги най-евтиното, да потърсят услугите на други колеги от бранша. Ако си сред хората, които искат да ме убедят, че разбират повече и могат повече, бих препоръчал да не си губиш тогава времето с мен.

Работи ли цялостната ви услуга?

Работи и то много успешно. То реално това е единствената работеща формула. Другото е на парче. Хората имат и други интериорни нужди , но за целта има отделни магазини и специалисти, които да покрият тези нужди. Ние се грижим за цялото, защото един детайл се разбира само в контекста на цялото.

Можеш спокойно да прочетеш мненията на мои клиенти и партньори, дори да ги попиташ за тяхното мнение.

Как мога да съм сигурен, че ще получа качествен и завършен продукт?

Гарантът, който аз давам, е подкрепен от стотиците проекти зад гърба ми. Винаги има неща, които изискват моментална реакция, но и за тях сме подготвени. Делата говорят за нивото на работата ни.

Какъв е най-краткият срок, за който можете да се справите?

Възможно най-краткия! Има технически процеси, като изработката на корпусната мебел например, която си има своето производствено време. В това време обаче се предвижват множество други процеси, така че накрая да се синхронизира всичко. Но това може да се случи само с цялостен подход!

Аз искам да работя с теб, арх. Благов. Какви са опциите, които имам?

Поздравление, че избра по-малко стрес и по-плавна реализация на твоята идея. Ще се радвам да сътворим нещо красиво заедно. Според това, какъв е обектът, който предлагаш и ефектът, който целиш бих ти предложил някоя от нашите конкретно разработени услуги.

  • Дизайн и изпълнение на жилище
  • Дизайн и изпълнение на офис
  • Дизайн и изпълнение на заведение (ресторант, бар, кафе)
  • Дизайн и изпълнение на хотел

ОК, аз знам какво искам. Как да започна?

Първата крачка е направена – ти си взел решение. Останалото е да насрочим среща, като се обадиш на тел. 0889 012323 или пишеш на Имейл: contact@kraftekdesign.com

Ако не съм готов да започна, как мога да видя нещата, които правиш, за да се убедя в дейностите ви?

Разбира се винаги можеш да ми пратиш твоите въпроси. Аз винаги ще се отзова. Ако искаш да получаваш друго полезно нещо от мен, можеш да се абонираш и следиш полезните материали, които споделям в социалните мрежи, както и активности в Асоцияцията на интериорните дизайнери, в която съм в управителния съвет. Можеш да следиш и обученията ми или медията DesignTV  в YouTube, на която също съм основател.

Аз все още имам въпроси, мога ли да ти се обадя?

Разбира се. Можеш винаги да ми пишеш на contact@kraftekdesign.com или да позвъниш на тел: 0889 012323Винаги ще отговоря на въпросите и проблемите ти.

Да действаме:
нека стартираме идея ти заедно!

За да се случат нещата така, както ги искате, насрочете среща с мен и ще обсъдим в детайли всички стъпки и процеси към постигането на мечтания Ви интериор.

Свържете се с мен и моя екип

тел. 0889 012323 или пиши на Имейл: contact@kraftekdesign.com

Отзиви за нас

Комуникацията с Калин и неговия екип е наистина светкавична. Работи се с най-новите тенденции на пазара и наистина се стремят да отнемат стреса от клиентите си по време на съвместната работа. Откакто работя с Крафтекдизайн наистина промених разбиранията си за цялостна услуга и скорост. Препоръчвам на всеки, който желае цялостно и бързо реализиране на идеите си да работи с Крафтекдизайн.
Петър Стефанов (собственк на РОТИНВЕСТ ЕООД)

Крафтекдизайн е един от най-коректните и надеждни
партньори в дългогодишната ми практика в сферата на недвижимите имоти.
Компанията ме впечатли с иновативния си и европейски подход на представяне
на всеки един проект, който сме им възложили. Перфектна двустранна
комуникация, дълновидни предложения и гъвкави мениджърски решения
гарантираха перфектността и успеха на крайния продукт. Всеки един от нашите
клиенти е впечатлен и цени това , което му предлагаме. С абсолютна увереност препоръчах Компанията на наши Швейцарски
партньори, които въпреки високото ниво на конкурентни Европейски фирми,
избраха Калин и бяха впечатлени от получения проект.
Професионалните ни отношения помогнаха да се наложим на пазара и да представим на крайния ни клиент един интересен и
пълен продукт на Европейско ниво!

Десислава Петрова – управител на Резиденшънъл Пропъртис ЕООД

Основното приемущество на работата с Калин е лесната комунукация и разбирането за нуждите на клиента. Преди работата си с Калин имах проблеми с презентирането на проектите си пред клиентите. Също така, скоростта и цялостността при решаването на всяка задача при Крафтекдизайн е незаменимо. Благодарение на работата с Калин успях да подбря най-важните критерии в бизнеса си – брой клиенти, резултати, печалба и производителност. Със сигурност бих препоръчал услугите на Крафтекдизайн. Ако някой има съмнение за стойността на работата със Калин, може да ми пише на е-мейл.

Арх.Кунчо Цилков (собственк на m2Architecture)

Позвънете ни