Как интериорният дизайн помага на бизнеса

Този материал не е предназначен за хора, които не се интерусват за съдбата и растежа на бизнеса си!

Вие сте собственик на ресторант, кафене, хотел, зъболекарски кабинет, адвокатска или нотариална кантора, застрахователна компания, студио за красота, фитнес център или друг вид бизнес, който се намира в публичното пространство.

Ако сте от горе споменатите, то със сигурност вече сте се сблъскали с проблеми и казуси, свързани с помещенията, тяхното електрифициране, узаконяване и обзавеждане. Но има и други компоненти, които не са никак за пренебрегване. Става дума за атрактивността, комфорта и визията на вашия бизнес.

Обърнете внимание на вашите конкуренти. Някои от тях бележат невероятни резултати. Други обаче се молят за клиенти. Защо е така?!

Причината се крие във вашия подход! 

„Но как така? Нали съм вложил достатъчно в оборудване и визия, техника и прочие за конкретната услуга. Защо да съм виновен аз? Това идва от пазара и самите клиенти!“ – би казал някой.

Не е проблемът в клиента, а в подхода към него. Нужно е познаването на конкретната таргет група, нейните предпочитания и вкусове. Проблемът не е и в цените ви. Много често се прави грешката да се намалят цените, с идеята да се увеличи клиентелата. Това е колосална грешка, която не само че не води до траен резултат, но и смъква драстично интереса към вас. Но да се съсредоточим върху компонентите, с които започнах, касаещи интериорното пространство.

Какъвто и бизнес да имате, клиентът влиза между четирите му стени!

Много често срещам следната грешка – собственик да заяви: „на мен бизнесът ми и така си върви, защо да влагам повече от необходимото?!“

Категорично тук примерът е свързан с нехайство спрямо репутацията. И след като е така и такива клиенти ще се привлекът – нехайни. Но ние все пак искаме перфектния клиент – този който не само да плати добра цена за услугата ни, но и да е на ниво. Ето защо трябва да се погрижим за неговия комфорт.

Има много форми на стратегии и проучване, които целят едно единствено нещо – опознаване на клиента и неговите нужди.

Не ви ли е правило впечатление, когато посетите даден обект и той е олющен, със стари мебели, неприятна светлина. И вие не искате да се задържате дълго там или пък си задавате въпроса – защо това място изглежда така. Ако не ви се налага често да го посещавате вие просто спирате да го правите и избирате друго, което има удобни места за сядане, персонала е усмихнат, интериорът е интересен. С други думи – на вас ви е комфортно.

Изследвания показват как обстановката в болниците влияе на пациентите. Доказано е как външната обстановка в кварталите директно влияе върху бита на обитаващите. И редица още факти доказват, че емоцията и действията на хората са пряко свързани с темата – дизайн.

Спираме да посещаваме фризьорски салони, магазини, заведения по една единствена причина – намерили сме нещо по-добро.

Този механизъм е движещ за конкуренцията като цяло. И това не е лошо. Това ни кара да се съревноваваме, да ставаме по-добри.

Ето и какви са конкретните принципи и действия, които можем да предприемам за да бъдем забелязани и предпочитани пред конкурентите:

  1. Освежаване    

Това е най-пестеливят подход от всички, които ще изброя.

При него се налага да степенуваме кое е за подмяна и кое само може да се „постегне“. Разбира се това зависи и от нагласата ни – колко можем да отделим за целта. Но запомнете! Не се стискайте за нещо, което е жизненоважно за бизнеса ви. А бизнеса ви не сте ли вие самия?

Има редица фактори които се наложиха в последните години, които директно повлияха на организацията в пространството. Вече се взимат под внимание редица неща, които преди бяха пренебрегвани. И всички те са свързани основно и единствено с човека- двигателят на всичко!

2. Емоция.

Какво значи този подход. Много ясно трябва да откроим това, което се случва във всяко едно помещение и то най-вече от емоционална гледна точка. Например ако това е заведение, то ще засегнем зрителния ракурс на седящите, тяхната интимност по време на консумация или обратно – тяхното социализиране, ако това е нощен клуб. Ето това е малък откъс от факторите, които трябва да се вземат под внимание. Ако имаме зона за изчакване, дали тя предлага нужните ресурси за смъкване на стрес преди среща, дали корпоративната идентичност говори достатъчно за нас и т.н.

3. Комфорт и логика

Независимо в какъв стил ще развивате идеята си, трябва да предлагате удобство. Ако искате да привлечете определени клиенти в салона си за красота, то помислете каква музика харесват и нека тя звучи. Ако правите адвокатска кантора, създайте кътове за по-кратки консултации и зали за по-дълги такива. Организирайте пространство за кафе и достатъчно осветени места, където да се прочитат нужните документи. Внимавайте с игривите цветове, срещите основно са за решаване на нелеки проблеми. Ето това са все примери за упражняване на правилна логика при композиране на вашия дизайн.

4. Бъдете актуални!

Това означава да се следят тенденциите и най-вече кое е актуално на пазара. Не може да се повтарят етюди от 90те години. Всяко пространство има жизнен цикъл, но за жалост тенденциите са временни. За това се налага правилна оптимизация и преценка на бюджета, нужен като вложение за следващите 10 или 20 години. Има техники, с които това да се предвиди, така че актуализацията на интериорния дизайн да се случи максимално бързо, лесно и удобно в следващия жизнен цикъл.

Нека сега разгледаме офис пространствата.

Впечатлението, което вашият офис създава върху клиентите ви, влияе пряко върху начина, по който те гледат на вас и бизнеса ви!

Посетителите на вашия офис или дори заведение ще оценят вас по това, което виждат и усещат. Те ще се съсредоточат върху няколко области като това колко удобен и привлекателен изглежда дизайнът и декорът. Поради това искате пространство, което е видимо привлекателно, както и осигуряването на удобно място за правене на бизнес. Но не на последно, а дори на първо място е функционалността. Ако този елемент липсва, вашата компания ще изглежда непрофесионална. Вашите гости ще ви видят като неорганизирани и остарели. Хората реагират на визуална стимулация и настроенията им се влияят от цветовете и материалите. Разбира се изключително важно е отношението към служителите. На тях трябва да се създаде мотивираща и комфортна среда за работа, в която да прекарват работното си време и да са продуктивни. Тук влизат и много други фактори, отнесени към здравето, емоциите, социалния фактор отново между служителите. Но ето я отново и връзката между дизайна, корпоративния облик на фирмата ви и обстановката за работа на служителите. Това е неразривна връзка и абсолютно прозрачна за вашите клиенти, така че компромиси не са допустими.

Доста комплексни са нещата, но за това има и професионалисти, които да реализират всичко по-горе споменато. За това не се колебайте, а се свържете с такива. Това е цялостна услуга с цялостен анализ на всички компоненти, които да помогнат на бизнеса ви. Очакваме идеите Ви!

 

[metaslider id="317"]