Как да определите посоката на желания от Вас интериорен стил?

Как да определяме това, което ни допада, как да го назоваваме и описваме пред изпълнителните на нашият предстоящ ремонт или нов проект? На тази тема е посветен материала в тази статия. Преди всичко обектите и материалите имат тяхната история и контекст, в който те са се появили. Дори зад всеки стои име на неговия създател – дизайнер от определен период, който автоматично го вкарва в конкретна стилистика. Но как да се ориентираме кой стил как се нарича?! Към този въпрос ще отнесем 13 официално приети стила в интериорния дизайн, макар че са повече дори от 16. Но за нашата географска ширина приемаме 13 такива. Ето ги и тях :
 1. Скандинавски
 2. Минимализъм
 3. Индустриален
 4. Средиземноморски/крайбрежен
 5. Провансалски
 6. Бляскaв
 7. Еклектичен
 8. Класически 
 9. Модерен от 20-те години на 20-ти век
 10. Винтидж
 11. Шаби шик
 12. Съвременен
 13. Бохемски

 1. Скандинавски:

Баланс между форма и функция. Прости цветове и дизайн.

2. Минимализъм:

Изчистени, опростени и ефикасни форми. В обзавеждането приоритетно се залага на тези компоненти винаги в ползва на качеството над количеството.

3. Индустриален

Сурови материали и използване на износени, рециклирани и възстановени детайли.

4. Средиземноморски/ крайбрежен:

Kрайбрежният стил издига вдъхновението от природата до нови измерения. Вместо просто да украсява интериора с океански материали, мотиви и елементи, този стил предлага изискана естетика в щедри слънчеви и природно красиви палитри.

5. Провансалски:

Провинциалната стилистиката създава усещане за топлота и интимен комфорт. Присъства богато разнообразие от елементи и черти, които създават уют, лекота и баланс.

6. Бляскав:

Всичко трябва да блести, може да се каже, че вдъхновението идва от  Холивуд. Вашата, жадуваща за блясък и яркост, страна е силно изразена и винаги в крак с модата.

7. Еклектичен:

Богати на фънки детайли и колекции с вещи, като всяка една от тях маркира пространството с уникален почерк.

8. Класически:

С вкус са съчетани вечните елементи – топлина, уют и изисканост. Извити форми и история.

9. Модерен от 2-те години:

В тази разновидност на модернистичния интериорен дизайн се отличава с използване на ярки цветове и изчистени линии в един интерактивен диалог с природата и екстериора.

10. Винтидж:

Износените и изпитани детайли, съчетани естетично и елегантно, отличават своеобразния характер на винтидж интериора. Цветовете са обикновено в светли и неутрални тонове с използване на детайли в ярък цвят с цел създаване на акценти.

11. Шаби шик

Стилът дава нова интерпретация на традиционната британска естетика и създава мека, женствена визия. Характерен баланс между старинния вид на английската провинциална къща и деликатно удоволствие от по-класически характер. Тук износеното от времето се радва на особено внимание.

12. Съвременен

Изчистени линии и геометрична перфектност. В него присъстват и множество иновации, гладките линии, фините шарки и умерени цветове.

13. Бохемски

Със спокоен подход към игривия декор и органичните текстури, в бохемскаия стил остава винаги вярна на свободния ви дух.

[metaslider id="317"]